Hoeveel verdient een freelance verpleegkundige?

hoeveel verdienen freelance verpleegkundigen

De knoop is doorgehakt: je wordt freelance verpleegkundige, voltijds of in bijberoep. Tijd om je eerste opdracht te zoeken. Maar welk uurtarief moet je nu vragen?

Er zijn veel factoren die mee het tarief van een freelance verpleegkundige kunnen bepalen. Terwijl het loon van een verpleegkundige als werknemer volledig bepaald wordt door diploma en anciënniteit binnen bepaalde barema's, is dit vaak minder relevant als zelfstandige.

Anciënniteit en diploma

Uiteraard speelt je diploma en anciënniteit nog altijd een belangrijke rol. Een bachelor verpleegkundige met 15 jaar ervaring kan en zal sneller een hoger tarief bekomen dan een HBO5-verpleegkundige met 2 jaar ervaring. Toch wordt er ook steeds vaker rekening gehouden met relevante ervaring, zeker binnen ziekenhuizen. Anciënniteit is dus tot tegenstelling bij de IFIC-barema’s, niet allesbepalend.

Eenmalige dagopdracht of project?

Dagopdrachten worden vaak heel kortbij uitgeschreven en ontstaan dus door acute tekorten. Vaak zijn zorgorganisaties bereid om hiervoor akkoord te gaan met een hoger tarief, omdat het belangrijk is om de zorgcontinuïteit te verzekeren en meestal geen andere oplossing hebben. 

Ben je echter bereid om als zelfstandige een langdurige engagement aan te gaan -een zogenaamd project- dan kan het tarief gerust een stuk naar beneden. Uiteindelijk heb je als freelancer financieel een mooi perspectief (een vast inkomen voor een langere tijd) en minder onzekerheid of je voldoende werk zal hebben. We zien dat de tarieven voor projecten 10 tot 15% lager liggen dan deze voor dagopdrachten.

Toeslagen of niet?

Je hebt dan wel een uurtarief gekozen, maar kies je ervoor om te werken met toeslagen? Als je enkel dagopdrachten uitvoert, dan kan je in principe een tarief kiezen voor die ene dag. Op een zondag kan je tarief dus hoger liggen dan in de week. Jij kiest zelf of je met een vast uurtarief werkt of eventuele toeslagen toepast. Alles kan, zolang de opdrachtgever er mee akkoord gaat. 

Gangbaar is wel dat er voor nacht- en weekendwerk ofwel een toeslag aangerekend wordt op het basistarief, ofwel een hoger tarief gekozen wordt. 

Afstand en regio

Met de huidige brandstofprijzen merken we dat afstand ook steeds meer een bepalende factor is bij het uurtarief. Dit kan in twee richtingen werken: is een opdracht ver, dan kan je het tarief hoger leggen. Is de opdracht zeer dichtbij, dan kan je gerust je gangbaar tarief lager legger. Een andere mogelijkheid is om brandstofprijzen (en dus je verplaatsing) niet mee te rekenen en een vast bedrag hiervoor te hanteren. 

We stellen ook vast dat er per regio verschillen zijn. Rond de grootsteden merken we dat tarief snel enkele euro’s hoger liggen dan bij eerder landelijke regio's. Goeie bereikbaarheid, kunnen hierin ook meespelen.

Solidariteit

Heb je een bepaalde affiniteit met een zorginstelling of de sector in het algemeen? Dan kan je kiezen om een lager, solidair tarief te gebruiken. De inzet van een freelance verpleegkundige is nu eenmaal een heuse meerkost voor zorgorganisaties. Zeker bij mensen die in bijberoep freelancen, zien we dat de solidariteit naar de sector toe meer de tariefkeuze bepaalt. 

Gemiddelde tarieven voor 2024

CareSquare beschikt over actuele data van de gekozen tarieven bij opdrachten die via het platform lopen. De data hieronder zijn de gemiddelde tarieven voor het jaar 2024 voor verpleegkundigen, ongeacht het diploma en expertise

Junior verpleegkundige (0-5 jaar)

€ 40,65/u

Medior verpleegkundige (5-10 jaar)

€ 43,57/u

Senior verpleegkundige (10+ jaar)

€ 46,94/u

Voor opdrachten die via CareSquare uitgevoerd worden, worden wel toeslagen voor weekend- (zaterdag: +26%, zondag +56%) en nachtwerk (+35%) toegepast.

Hoeveel blijft daar netto van over?

In het kort: ongeveer 50% van het bedrag. Dit kan iets meer of minder zijn, afhankelijk van fiscale keuzes die je maakt: kies je voor een vennootschap of eenmanszaak, welke kosten je maakt als zelfstandige,... Contacteer een boekhouder om een gedetailleerde berekening te maken. 

Lees ook: Hoe word ik freelance verpleegkundige: het stappenplan

Onderhandelen

Je hebt het ondertussen misschien al door: alles kan, zolang de opdrachtgever ermee akkoord gaat. Als zelfstandige moet je dus rechtstreeks onderhandelen met zorginstellingen over je tarief. Het kan dus goed zijn dat je bij verschillende zorginstellingen telkens een ander tarief hanteert omdat de ene onderhandeling beter ging dan de andere.

Belangrijk is dat je al vanaf het begin goeie afspraken maakt en deze niet om de haverklap wijzigt. Je zou het zelf ook niet graag hebben: een aannemer komt een werk uitvoeren en verandert elke dag of week zijn tarief. Hetzelfde geldt voor jou als zelfstandige verpleegkundige: hou een redelijk en aanvaardbaar tarief voor ogen en bepaal een marge waar tussen je wil onderhandelen. Eenmaal vastgelegd, spreek dan ook af met de opdrachtgever binnen welke periode een herziening van het tarief kan.

Hulp nodig?

CareSquare heeft met haar platform steeds een actueel overzicht van wat de gangbare tarieven zijn. Samen met jou kunnen wij al deze factoren in rekening brengen en een suggestietarief voorstellen.

Via CareSquare heb je voortdurend een actueel overzicht aan openstaande dag- en lange opdrachten. Wil je een opdracht aanvragen, dan wordt je steeds een suggestietarief voorgesteld, die je kan hanteren of wijzigen.

Benieuwd naar hoe we je leven als freelance verpleegkundige ook op andere vlakken vereenvoudigen? Ontdek al onze diensten hier.

Zin om meteen als freelancer aan de slag te gaan? Neem contact met ons op via

Messenger    of     E-mail