De Zorg In Beweging: januari 2023

de zorg in beweging

Er gebeurt veel in de Belgische zorgsector: Een nieuw beleid, een oude epidemie, een innovatief project,... Met "De Zorg In Beweging" willen we je in vijf minuten op de hoogte houden wat er de afgelopen maand in de zorgsector afspeelde. En er is al heus wat te vertellen over 2023!

Vlaamse Overheid sluit financiering voor projectstaffers in woonzorgcentra uit 

De beslissing viel al eind vorig jaar maar sinds dit 2023 is het voor woonzorgcentra niet meer mogelijk subsidies te gebruiken voor projectverpleegkundigen. Vooral woonzorgcentra die met aanhoudende tekorten kampen, maken gebruik van projectverpleegkundigen om de zorgcontinuïteit te verzekeren.

Deze kost komt vanaf dit jaar dus volledig bij de woonzorgcentra te liggen waardoor het beoogd effect wellicht bereikt zal worden: minder inzet van projectverpleegkundigen. Het is echter de vraag welke implicaties dit zal hebben op het zorgaanbod van de woonzorgcentra. 

HR-bedrijf X-Care In Motion heeft alvast bij de Raad van State als een burgerlijke rechter een zaak aangespannen tegen de beslissing van de Vlaamse Overheid over de afschaffing van de subsidies.

Meer info: Zorgnet-Icuro 

Opnieuw proefproject rond Verpleegkundigen uit Indië

Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) start in samenwerking met UZ Leuven een proefproject op om verpleegkundigen uit de Indische regio Kerala over te brengen naar Genk. Zowel Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) als Vlaams zorgambassadeur Candice De Windt opperen dat arbeidsmigratie een deel van de oplossing is voor de aanslepende tekorten in de Belgische zorgsector.

In 2021 zagen we al een gelijkaardig project waar Indische verpleegkundigen een verkorte HBO5-opleiding van één jaar konden volgen, maar werd vroegtijdig door de Vlaamse Minister van Onderwijs stopgezet door een ondermaatse onderwijskwaliteit en gebrek aan kennis van het Nederlands.

Meer info: HLN 

Tot 500 doden per week in het VK door grootste gezondheidscrisis ooit

Niet alleen in België kent de zorgsector uitdagingen. De situatie in het Verenigd Koninkrijk brengt een gezondheidscrisis dicht bij huis. Winterinfecties en een nieuwe coronagolf in combinatie met jarenlange aanslepende tekorten aan zorgpersoneel, zorgen voor extreem hoge sterftecijfers. Zorgmedewerkers geraken ontmoedigd en uitgeput en spelen hierdoor een belangrijke rol in deze gezondheidscrisis. Het VK telt momenteel 165.000 vacatures in de jarenlange onderfinancierde zorgsector.

Meer info: VRT NWS

UZ Leuven halveert bijna capaciteit en stelt tijdlang niet-dringende zorg uit ten gevolge van griepepidemie

Ook in België kenden we een een stevig griepseizoen. Begin januari lagen er zelf in de ziekenhuizen evenveel mensen met griep als met covid-19. En er was ook veel uitval bij het zorgpersoneel door de griepinfecties. Hierdoor was het structureel onderbemande UZ Leuven genoodzaakt bedden te sluiten, waardoor slechts 70% beschikbaar blijft. Niet-dringende zorg werd een tijdlang uitgesteld.

Meer info: VRT NWS

"35 bejaarden wassen met twee zorgkundigen." - Open brief West-Vlaamse zorgkundige raakt gevoelige snaar

Hoogstwaarschijnlijk zag je het bericht zelf passeren tijdens het swipen op je Facebooktijdlijn: Zorgkundige Nathalie Van Suyt stelt de situatie binnen ouderenzorg aan de kaak. Na 4 jaar gooit ze de handdoek in de ring en wil ze met een open brief de overheden aanzetten om maatregelen te nemen. 

Er kwam na een petitie reactie uit de politieke hoek, waarbij Nathalie zelf betrokken wordt in het debat en samen kan zoeken naar maatregelen die de situatie in de woonzorgcentra moeten verbeteren.

Meer info: VRT NWS


Op de hoogte blijven over wat er beweegt in de zorg?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief of Volg ons op Facebook